In het Sint-Maria-Instituut van Geel loopt een ambitieus project. De leerlingen uit het vijfde jaar Handel zullen dit schooljaar de levens en verhalen van de 71 Geelse jongemannen die tijdens WOI sneuvelden in kaart brengen.

Ze duiken archieven in, praten met nabestaanden, gaan langs bij lokale erfgoedverenigingen en gaan op zoek naar de plaatsen waar deze jongemannen hun laatste momenten beleefden.
 
“Het hele onderzoek zal uitmonden in een omvangrijke studie en een website”, vertelt geschiedenisleraar Herman Sterckx. “Hierin schetsen de leerlingen een zo rijk mogelijk beeld van het leven van deze mannen voor en tijdens de oorlog, tot op het moment van hun overlijden.”
 
Erfgoedcel k.ERF ondersteunt dit project en wil het in een volgende fase graag uitbreiden naar de andere k.ERF-gemeenten (Balen, Dessel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie).
 
Gezocht: informatie over gesneuvelden WOI
Voor hun onderzoek maken de leerlingen gebruik van allerhande bronnen uit verschillende archieven. Vele bronnen hebben echter nooit hun weg naar een archief gevonden en zijn nog in handen van nabestaanden. Ook deze bronnen hadden ze graag bij het onderzoek betrokken. Ben je in het bezit van brieven, foto’s, verhalen, postkaarten, gebruiksvoorwerpen, enzovoort? Of ken je iemand die meer kan vertellen over een gesneuvelde soldaat? Neem dan contact op met de erfgoedcel via janna@erfgoedcelkerf.be , 014 56 66 88. Op http://www.erfgoedcelkerf.be vind je een namenlijst van de Geelse gesneuvelden.